Pakohuone: miten sitä pelataan?

Pakohuoneiden suosio on vuosi vuodelta kasvussa, ja tämä näkyy konkreettisesti muun muassa pakohuoneyritysten määrän jatkuvana kasvuna. Vaikka pakohuonepelejä ei olekaan tunnettu kuin vasta 2010-luvulta saakka, ovat niiden juuret vielä hiukan syvemmällä ihmiskunnan historiassa, nimittäin ne pohjaavat joissakin määrin 80-luvulta tuttuihin tekstiseikkailupeleihin ja ovat lisäksi saaneet inspiraatiota myös erinäisistä televisio-ohjelmista, joissa ajatuksena on lukitusta huoneesta ulos pääseminen. Tämä ajatus on siirtynyt nyt myös fyysiseen peliin eli pakohuoneeseen, mutta teemat ja pelin muoto vaihtelevat paljon.

Pakohuone säännöt

Pakohuonetta pelataan tyypillisesti joukkueena, johon kuuluu yleensä kuudesta kahdeksaan jäsentä. Tarkoituksena on yhteisvoimin pulmia ratkaisemalla onnistua pääsemään ulos lukitusta huoneesta ennen annetun ajan loppumista. Aikaa on tyypillisesti tasan yksi tunti. Pelin miljöönä toimii nimen mukaisesti yleensä huone, mutta toisinaan sitä saatetaan pelata esimerkiksi kulkupeleissä, ulkosalla tai huonesoluissa, joiden välillä voi päästä etenemään huoneesta toiseen. Tematiikkana voidaan hyödyntää esimerkiksi kummittelevaa luostaria, hylättyä mielisairaalaa tai rikospaikkaa.

Huoneista on etsittävä johtolankoja ja tehtäviä on ratkaistava logiikkaa, luovuutta ja yhteistyötä apuna käyttäen. Peleissä on yleensä jonkinnäköinen juoni, joka saattaa kunkin pulman jälkeen edetä jollakin tavalla. Toisinaan tavataan myös pelejä, joissa juonta ei ole laisinkaan. Pelissä pelaajien tukena on aina tarvittaessa pelin vetäjä, joka seuraa pelin etenemistä kameroiden välityksellä koko pelin ajan ja voi tarvittaessa antaa vihjeitä pelin etenemiseksi esimerkiksi paperilapun, näyttöruudun tai kaiuttimen avulla.

Yhtä peliä ei ole järkeä pelata kuin kerran, sillä pelaamisen jälkeen sen juoni ja loppuratkaisu ovat tiedossa. Tämän takia kaikkein vannoutuneimmat pelaajat joutuvat matkustelemaan ympäri maailman löytääkseen uusia pelejä pelattavakseen.

Valitse pakohuone tasosi mukaan

Pakohuoneet luokitellaan usein vaikeusasteensa perusteella asteikolla yhdestä viiteen. Taso viisi on tasoista kaikkein vaikein ja se sopii vain erittäin kokeneille pelaajille, sillä aloittelijalle sen tehtävät ovat aivan liian vaikeita. Saman huoneen tasoa voidaan jossakin määrin säädellä vaihtelemalla huoneen eri ominaisuuksia, kuten hämäysten lukumäärällä sekä pulmien vaikeusasteella. Hämäyksiä harvoin näkee helpomman tason peleissä, sillä asiantuntijoiden mukaan ne ovat yleensä pelaajille melko turhauttavia.